Waar en wanneer testen op coronavirus? VERSIE 21/10/2020

Beste patiënten,

Vanaf heden is het in uitzonderlijke gevallen nog mogelijk voor mensen zonder symptomen om een Covid-19 PCR-test te laten afnemen in de praktijk of op het Zorgmeldpunt te Eeklo, aan de huisartsenwachtpost/spoedgevallen van AZ Alma. In de praktijk kan dit tijdens de weekop afspraak, in Eeklo kan dit tijdens de week als in het weekend maar gebeurt steeds op afspraak. Afspraken kan je via zelf online maken www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be

Dit geldt vanaf 21 oktober 2020 enkel nog voor mensen die:

  • als zorgverlener werken en nauw contact gehad hebben met een covid-19-positieve persoon (test verplicht en terugbetaald op dag 5 na contact, onmiddellijke quarantaine noodzakelijk)
  • een test nodig hebben om te kunnen vertrekken op reis (test niet terugbetaald)

Let wel op: mensen die wel symptomen hebben die bij covid-19 kunnen passen, kunnen niet van deze functie gebruikmaken. Zij moeten zich zo snel mogelijk isoleren en zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen met ons om een afspraak te maken in onze praktijk (of in de weekends via de wachtdienst op het nummer 1733).

Je wordt beschouwd als een “mogelijk geval” van covid-19 bij 1 of meer van de volgende – nieuwe en plots ontstane – symptomen: hoest, kortademigheid, geur- of smaakverlies, pijn op de borst; of 2 of meer van de volgende symptomen: koorts, keelpijn, neusverkoudheid, hoofdpijn, spierpijnen, abnormale vermoeidheid of diarree (let op: bij kinderen jonger dan 6 jaar gelden deze criteria niet). In deze gevallen geven we zo snel mogelijk een afspraak op een veilig moment.

Bij twijfel is het best om ons op te bellen, en hiervoor niet te wachten tot het telefonisch beluurtje over de middag. Ook op andere momenten tijdens weekdagen beantwoorden wij uw vraag of bellen we u zo snel mogelijk terug.

Dank voor uw begrip en bedankt voor jullie inspanningen van de afgelopen én komende maanden,

Dokters Gertjan en Wout

 

Waar en wanneer testen op coronavirus? VERSIE 21/10/2020