Vaccinatie tegen covid-19 voor risicogroepen; vaccinatiecentra

Beste patiënten met GMD in onze praktijk,

Zoals momenteel gepland, zullen vanaf maart 2021 alle 65-plussers en de mensen jonger dan 65 jaar met onderliggende gezondheidsproblemen (de zogenaamde risicogroep) hun coronavaccin kunnen ontvangen. Wij krijgen nu al veel vragen van patiënten die zich afvragen of zij tot deze categorie behoren en recht hebben op een vervroegde vaccinatie.
Momenteel wordt door de taskforce van de overheid nog bekeken welke gezondheidsproblemen ervoor zorgen dat iemand al dan niet voorrang kan krijgen op het vaccin. Voorlopig werd onderstaande lijst doorgegeven:
  • Diabetes (suikerziekte),
  • Hypertensie (hoge bloeddruk),
  • Chronische cardiovasculaire (hart en bloedvaten), long-, nier- en leveraandoeningen, hematologische kankers tot 5 jaar na diagnose (bloedkankers zoals lymfoom, leukemie),
  • Alle recente kankers (of recente behandelingen tegen kanker)
  • Obesitas/zwaarlijvigheid (Body Mass Index ≥ 30).

Deze lijst met gezondheidsproblemen wordt momenteel geactualiseerd en uitgebreid in functie van de wetenschappelijke ontwikkelingen.

Vanuit de taskforce werd er gevraagd aan ons, uw GMD-houdend huisarts, om ervoor te zorgen dat alle diagnoses (zoals hoge bloeddruk, suikerziekte, hartinfarct, kanker, …) goed genoteerd staan in de medische dossiers. Dit wordt dan doorgegeven aan de taskforce en zij beslissen dan finaal – op basis van de gecodeerde diagnoses – wie wanneer kan / mag gevaccineerd worden. De huisartsen zelf hebben hier echter geen stem in.
Mensen die hun vaccin mogen ontvangen, zullen waarschijnlijk per brief opgeroepen worden door de overheid om zich op een bepaalde datum naar een vaccinatiecentrum te begeven. De dichtstbijzijnde vaccinatiecentra zullen er komen in de Valkaart in Oostkamp, Sanapolis in Sijsele en Boudewijn Seapark in Sint-Michiels. Voor personen die zich niet kunnen verplaatsen zal wellicht nog een oplossing komen zodra er vaccins beschikbaar zijn die niet diepgevroren bewaard moeten worden en dus door de huisarts aan huis gegeven kunnen worden.
Zodra er meer informatie bekend is over deze zaken, zal dit op onze website terug te vinden zijn.
Met vriendelijke groeten
Dokters Gertjan De Flou en Wout Minne
Vaccinatie tegen covid-19 voor risicogroepen; vaccinatiecentra