Leven in tijden van corona

Beste patiënten,

Het zijn woelige tijden en velen van jullie zitten (verplicht) thuis omwille van verkoudheid of griepale klachten (die mogelijk op coronavirus kunnen wijzen), of door economische werkloosheid of gewoon omdat de overheid dit nu afdwingt. Velen weten wellicht niet meer wat ze nu wel nog mogen doen, hoe lang ze thuis gaan zitten, en zo voort. Het is voor velen waarschijnlijk ook niet altijd duidelijk wat ze moeten doen als ze verkouden zijn of griepachtige klachten hebben, hetgeen op een mogelijke besmetting met het coronavirus kan wijzen. Sommigen maken zich dan ook zorgen over hun eigen medische toestand. Vandaar nog eens een overzicht van verschillende mogelijke situaties:

  • Als je verkoudheidsklachten (hoesten, niezen, verstopte neus) of griepale klachten (koorts, spierpijnen, plotse vermoeidheid, algemeen ziek gevoel, kortademigheid) hebt, blijf dan zeker thuis en vermijd alle fysieke contact met mensen die niet tot je gezin/huisgenoten horen. Verlucht voldoende, en buiten gaan mag enkel op balkon/terras of in de tuin. Ook boodschappen moet je laten doen door iemand die niet verkouden of grieperig is. Wie een attest voor het werk nodig heeft, of denkt verdere hulp nodig te hebben, moet ons opbellen. Vergeet niet dat deze klachten bijna altijd vanzelf overgaan, maar dat dit soms wel een paar weken kan duren.
  • Zorgpersoneel (artsen, verpleegkundigen, personeel rusthuis en paramedische beroepen (bv.: ambulanciers, respiratoire kinesisten, …) indien contact met risicogroepen) met verkoudheids/grieperige klachten en koorts vanaf 38°C, komen in aanmerking voor een corona-test. Neem dan zeker telefonisch contact op en ga niet werken tot je geholpen bent.
  • Zorgpersoneel met verkoudheids/grieperige klachten maar zonder koorts van 38°C of meer, mogen in principe werken maar moeten hun omgeving beschermen met maximale handhygiëne én door zelf een mondmasker te dragen. Bij twijfel of vragen, bel gerust op.
  • Als je niet ziek bent, vermijd je ook best alle verplaatsingen die niet noodzakelijk zijn. Als je nog werkt, maar niet van thuis uit kan werken, mag je dit natuurlijk nog doen maar behoud zo veel mogelijk de nodige afstand (1,5 meter) van anderen, en was op tijd je handen. Familiebezoeken stel je beter uit. Sporten buiten mag zeker, maar dit doe je best alleen, of enkel met andere mensen die bij je inwonen.
  • Als je een ander medisch probleem hebt, dat mogelijk niet kan wachten tot binnen enkele weken, maar dat niets te maken heeft met luchtwegklachten (verkoudheid, griep of corona) dan is het belangrijk dat we je nog steeds kunnen helpen. Bel ons bij voorkeur op, dan kunnen we dit samen bekijken en eventueel een afspraak geven in de praktijk of een huisbezoek afleggen. Dingen die kunnen wachten (jaarlijkse controle, bloednames) stel je best uit. Als je mogelijk voorschriften tekort komt, bel ons dan op, dan regelen we dit.

Door deze maatregelen zit zowat iedereen op de een of andere manier in isolatie. Dat kan ook psychisch lastig zijn, zeker als het een tijdje duurt. Hoe je daarmee om kan gaan, kan je lezen in dit artikel.

Alvast heel erg bedankt aan iedereen voor de inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan! Het zijn moeilijke en stresserende tijden voor iedereen, maar we geraken er samen door. Iedereen draagt zijn steentje bij, al is het maar door thuis te blijven. Jullie medewerking wordt ten zeerste op prijs gesteld!

Groeten,

Dokters Gertjan De Flou en Wout Minne

Leven in tijden van corona